nieuwsbrief Pasen 2018 op La Mirande
Het is EINDELIJK voorjaar! Hoera, we steken bijna de vlag uit…
voorjaar in "La Douce France"


Na alle regen die we deze winter te verduren hadden schijnt dan eindelijk de zon. Of zou het tóch een 1april grap zijn? Want dat wordt hier volop gevierd, niet zoals in Nederland maar wel zoals in België. De grap is er nog wel, maar heet hier ‘poisson d’ avril’. Wil je een grap met iemand uithalen, dan plak je een papieren vis op z’n rug en de bedoeling is dat zo iemand er dan zonder het te weten de hele dag mee rondloopt. Nou ja, je hebt wel zo’n voorgevoel als iemand een klap op je rug geeft, maar je moet goed op je hoede zijn die dag.

Het is nu ook nog Pasen, en ‘Frankrijk’ viert dat uitbundig. Wij maakten de fout vrijdagmiddag boodschappen te gaan doen in Mont de Marsan……foút!!! Het was net zo druk als met Kerstmis, men sleepte karren vol met lekkers weg.  Ook werd er vreselijk veel (dure) wijn verkocht en uiteraard veel champagne. Die mag nooit ontbreken op een feestdis. Zoals altijd hier –in de campagne- wordt er met de familie gegeten, dat is meestal op 2e Paasdag/’lundi

de Pâques’. Ook worden er dan vissen van chocola in de tuin verstopt voor de kinderen. Het is wel vreemd dat 2e Paasdag hier zo uitgebreid wordt gevierd, (winkels zijn dicht, bedrijven gesloten), terwijl op 2e Kerstdag alles open is en iedereen weer werkt.

image-placeholder.png
image-236705-Easter_Bunny__and_Chicken_Clipart-690559718.png
Over eieren gesproken :
image-236729-oeuf_en_meurette.jpg


Die mogen niet ontbreken met Pasen. Het is Ron’s favoriete gerecht : werkelijk álles met ei vindt hij lekker. Heb je deze als eens geprobeerd ?                        het gerecht heet: "oeuf en meurette"Met een beetje oefenen lukt het wel :

 

Je gaat eerst de saus maken, je laat de rode wijn met de klein gesneden sjalotjes voor ¾ inkoken. Uiteraard vergeet je niet een (espresso) kopje wijn voor jezelf in te schenken. Dat is wel zo gezellig en valt niet op, maar degenen die je kennen weten het wel….

Je doet er kalfsfond bij en laat dit tot de helft inkoken. Dan komt er boter bij en peper en zout.

Terwijl je dit warm houdt en het lekker gaat ruiken, bak je rauwe ham op laag vuur 2 minuutjes. Dan ga je de eieren pocheren (nog niet panieken, zeker niet opgeven, want je wordt beloond voor al je werk). Hoe pocheer je een ei ? Neem nog even een slokje uit je espresso kopje :

Vooruit : in een steelpannetje kook je voldoende water met zout en azijn. (waarom azijn ?? dan blijft het eiwit WIT, je proeft het niet) Een opengebroken ei laat je heel voorzichtig in het kokende water glijden. Ron doet dit altijd eerst in een glas, dat is makkelijker. Als het eiwit gestold is, haal je ‘m er uit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. KLAAR !

2 per persoon is een mooi aantal, die leg je op het  geroosterde brood met de ham, hierover doe je de wijnsaus, beetje verse peper uit de (Peugeot) molen erover,  wat mooie rode wijn erbij, en geloof het of niet………..dit is een vóórgerecht !! BON APPETIT !!

 

image-236723-asperges.png
image-236721-asperges_2.jpeg
Ron's tip : ​asperges met zalm 
image-236722-asperges_3.jpeg
specialiteit van zuid Frankrijk: wilde asperges

En nu we het toch over eten hebben : we zitten midden in de asperge-oogst. Door de regen zijn ze wat later, want soms hebben we ze al eind februari. Ze worden veel om ons heen geteeld en nu is er een hipe om ‘wilde asperges’. Groene of witte is al een beetje achterhaald, dus nu willen de mensen ook wilde. Die groeien, zoals je al verwachtte, in het wild. Vaak onder een kurkeik of olijfboom, maar altijd op de plek die de asperge zelf heeft uitgezocht. De besjes en zaadjes van de asperge worden verspreid door vogels en omdat wij op zandgrond ‘zitten’ kunnen wij ook profiteren en is er ieder jaar wel een bosje te vinden.

Zijn jullie de reis naar ons toe al aan het voorbereiden ?
Rouen


Vaak wordt ons gevraagd om een mooie overnachtingsplek en misschien is het een idee om eens een andere route naar ons te nemen via ROUEN. Dat is een prachtige stad, en vooral als je midden in de stad gaat overnachten kijk je tijdens een avondwandeling je ogen uit. Je gaat terug naar de Middeleeuwen met al die prachtige oude vakwerkhuizen.
image-236719-Rouen.w640.JPG

Als je hier zou overnachten hoef je ook niet door/via Parijs, het is een rustige weg en via Tours/Bordeaux tuf je rustig richting Meylan.

Of……het is wel een eindje, maar dan heb je ook wat…..ga eens slapen in BORDEAUX.  Ook dat is een prachtige stad en ga dan eens naar het nieuwe wijnmuseum. Wij hebben ons er bijzonder vermaakt en gaan zeker nog eens terug. 2 jaar geleden is de Cité du Vin voor 80 miljoen Euro geopend en je kan er op een hele leuke inter-actieve manier veel leren over wijn.

Eind juni zijn er wijnfeesten, 4 dagen land en vanaf half juni de  Épicurales, gastronomische feesten. Maar misschien wil je  van daar uit een mooie route rijden in de Medoc en de wijnhuizen bewonderen van Margaux, de Rothschild of wil je naar Pauillac?

Een andere prachtige route naar ons toe is eventueel via St. Emilion, een prachtig dorpje, dan doe je ook Pommerol ‘even aan’ natuurlijk.

Maar je kan ook een mooie route rijden via Sancerre, je weet wel, daar komt die heerlijke zoete wijn vandaan, daar kennen we nog wel een heerlijk restaurantje ook.

Maar misschien kunnen we deze mooie route’s beter bewaren voor de volgende nieuwsbrief? Dan beloven we, gaat het niet meer alleen over eten…..Hoe zou het toch komen dat we niet afvallen? Zou het dan toch waar zijn dat we hier leven als God in Frankrijk? Ja, het klopt!


Tot volgende keer, vrolijk Pasen vanuit zonnig Zuid Frankrijk!.image-65702-wijnen.jpeg
image-60824-Bordeaux kurken.jpg

Ronny is "dans le Paradis"