Kerst op z'n Frans,

De dagen worden korter, de kraanvogels hebben lang genoten van het mooie weer in het noorden en vliegen massaal over, net als de duiven, het ziet soms helemaal grijs in de lucht. Maar nu weten wij het: Kerst komt er aan!


image-205955-kerst_2.jpg
kerk Agen

Toen wij nog in Nederland woonden genoten wij altijd van een witte Kerst. Dat kon omdat wij op 23 december zo snel mogelijk vertrokken naar de skipistes om geheel uitgerust begin januari weer aan het sociale leven deel te nemen.

Maar hier in Frankrijk valt het allemaal reuze mee. Kerst wordt vooral binnenshuis gevierd al doet de omgeving anders vermoeden. De plaatselijke plantsoenendienst maakt overuren, want zij zagen takken af van de 'pin Landaise', de pijnbomen, en binden die vast aan alles wat voorhanden is: lantaarnpalen, verkeersborden, uithangborden en regenpijpen. De tak krijgt een mooie strik en uiteraard worden er "cadeautjes" in opgehangen. 

image-205957-kerst_4.jpeg
de winter truffel
image-205982-7b3c0ad1-408b-4da2-9e3f-58091b2ca340.jpg
image-205965-kerst_8.jpg
kerst Toulouse
image-205981-kerst_16.jpeg
oesters van Arcachon


image-205975-kerst_10.w640.jpg
schaaldieren met kerst

Kerstfeest vieren gebeurt alleen op de avond van de 24e december, dan komen de families bij elkaar voor de maaltijd der maaltijden en dat wil wat zeggen in Frankrijk hoor! Wéken van te voren zijn de oesters al besteld die de 24e december torenhoog opgestapeld liggen in de winkels en markthallen. Ja, we eten vooral oesters, foie gras, vaak een capon (gecastreerde haan), denk aan 'kapoentje', veel kreeft ook, héél veel chocola, en als klap op de vuurpijl: het dessert: "de bûche de noël" een boomstam in de vorm van een stuk hout. Nu liggen ze al wekenlang in de vriezer, maar vroeger was het van echt hout.

Men is niet zuinig met wijn en vooral champagne, maar het grote voordeel is dat dit scenario zich niet meer herhaalt op 1e,2e en misschien 3e kerstdag. Je kan 25 december heerlijk uitslapen en jezelf zijn en 26 december begint het gewone leven weer en zetten we ons schrap voor de volgende week: oud- en nieuwjaar, maar daarover later meer.

Wij doen onze kerstboodschappen altijd in Agen op de overdekte markt en meestal op de 23e december, heel vroeg is het nog niet druk. We kijken dan onze ogen uit als alle schaaldieren staan opgestapeld, de kapoenen er mooi bijliggen en als de naakte konijnen nog warme voetjes houden met hun bonte pantoffeltjes aan: stel je voor, dat je een kat koopt!

Vorig jaar hadden we pech, want de kaviaar uit Arcachon was al uitverkocht, maar we konden nog wel een truffel scoren. De prijs is torenhoog, ( € 1000- €1200 per kilo) maar met 70 gram kan je heel veel doen. Ron snijdt altijd een mooie boerenbrie doormidden, die smaakt heerlijk met truffel erin. En lekkere gratin dauphinois, pasta of omelet, met truffel is het echt geen straf! 

TIP  Als je de truffel bewaart in een glazen potje met ongekookte rijst, ruik je de truffel niet in de koelkast en heb je rijst die gratis naar truffel smaakt!

We willen jullie allemaal gezellige feestdagen toewensen en hopen dat 2018 een mooi jaar wordt met lieve vrienden en familie om je heen en dat je dit mag doorbrengen in goede gezondheid. Wij wensen dat we mogen reizen in een verdraagzame wereld en elkaar op een prettige manier recht in de ogen durven kijken. Het moet toch ééns mogelijk zijn?

Hopelijk tot volgend jaar, lieve groetjes van 

Rita en Ron.
image-205964-kerst_9.w640.jpg
kerst oesters
image-205977-kerst_12.w640.jpg
Ron Bordeaux