wat een begin van het jaar, de truffels zijn er weer

Truffels
image-214304-truffel.jpg
image-214306-truffel_3.jpeg

Gelukkig hebben we de traditie kunnen voortzetten en scoorden wij een mooie truffel vlak voor de Kerst. Als je zo’n ding in de tuin zou vinden, schop je ‘m weg, maar dan schop je al gauw zo’n €…de lucht in. Zonde dus.
Ze zijn vreselijk lelijk om te zien en om nou te zeggen dat ze lekker ruiken….. indringend wel, je bewaart de truffel dan ook in een afgesloten potje (liefst met ongekookte risotto rijst) of dompelt hem in de Armagnac of olijfolie. Op deze manier durf je de koelkast nog te openen!
 
Wat doen we met de truffel?
Wij spoeden ons dan onmiddellijk naar de kaas en kopen een mooie rijpe Brie de Meaux. Ron snijdt die thuis overdwars door en we doen er plakjes truffel tussen. Vroeger deden we de brie dan weer in een zakje, maar dat is zonde, want de brie gaat lopen….Nu weten we beter want we pakken de brie heel stevig in plastic folie zodat ‘ie geen kant op kan. De volgende dag…….oh Franse kaas stinkt niet he, nooit, maar ruikt als de voeten van God. En zo is het ook.
 

image-205985-kerst_20.jpg
image-214303-IMG_2546.w640.jpg
image-214308-truffel_5.jpg
image-214307-truffel_4.jpg
De truffel is verder heel lekker in omelet, natuurlijk met aardappel, wat dacht je van gratin dauphinois met truffel? We maken onze mayonaise altijd zelf, daar doen we dan wat truffel door en ook door de mosterd. Dan snijden we de restjes op en maken een half litertje goede truffelolie, af en toe schudden, donker plekje en je hebt nog lang plezier er van. Eigenlijk is truffel helemaal niet duur, het geeft zoveel plezier!
 
Zo tot begin februari zijn er overal truffelmarkten. Dat is heel anders dan een gewone markt, wij zijn dit jaar geweest en een alarmbelletje in ons hoofd waarschuwde ons om voor de verandering eens op tijd te zijn. Wat stond er in de annonce? “om 10 uur precies luidt de bel en kunt u truffels kopen”.
Wij kwamen dus om 10 uur aan in Nerac en bij het chateau stond een grote mensenmenigte. En inderdaad, om 10 uur ging de bel. Fransen hebben over het algemeen maling aan tijd, maar als het om eten gaat, tellen de secondes. Wij gingen met de meute naar binnen en onder een goedkeurende blik van onze koning Henri IV stonden daar lange tafels met overal een hoopje onooglijke zwarte dingen, de truffels dus. Toen brak de pleuris uit, want iedereen wilde truffels en zonder een kenner te zijn, wist ik al dat er niet genoeg was voor iedereen. Ron had z’n oog laten vallen op een mooi hoopje van 3, ja drie! Maar een dame ook, zij kwam met 2 ellebogen tegelijk naar de tafel en wilde beslag leggen op Ron’s truffels. En daar kwam het beest in hem los, met een vernietigende blik en brede borst versperde hij haar de weg “deze zijn van MIJ, ga maar ergens anders heen”. Ze droop af en speelde haar spelletje aan een andere tafel, maar ook daar lukte het niet. Zo zie je maar wat je doet voor een truffel!
Op de dag van de truffelmarkt is het hele stadje ermee bezig en kan je in alle restaurants, dit keer in Nerac, een truffel menu eten. Voor- hoofd- en nagerecht. Maar wel ruim van te voren reserveren, want alles zit vol.
 
 

image-214313-truffel_10.jpg
image-214312-truffel_9.jpg
image-214305-truffel_1.jpg
image-214301-truffel_2.jpg
image-214310-truffel_7.jpg
image-214311-truffel_8.w640.jpg

Koop je altijd de goede truffel?
Bij de meeste truffelmarkten komt de inspectie vlak voor de aanvang van de verkoop de kwaliteit inspecteren. Ze snijden dan een klein stukje er vanaf om te zien of deze goed dooraderd is. Uiteraard ruiken ze er dan aan. Er is sinds kort ook een Chinese truffel op de markt en deze is heel goedkoop en ook hier is goedkoop duurkoop, want hij smaakt naar niets. Om de reputatie en kwaliteit hoog te houden, wordt die inspectie luid en duidelijk aangekondigd, zodat je weet dat je de goede kwaliteit koopt.
 
De truffel is eigenlijk een        en net als champignons groeit hij altijd op dezelfde plaats. Maar hij wordt ook verspreid door dieren en vooral door de eekhoorn.
 
Mensen vinden truffels niet zo makkelijk, maar varkens wel, daarom werden ze vroeger gebruikt om ze op te sporen. Maar ze vinden ze ook heel lekker en duw ze dan maar eens weg als ze ze vinden. Vandaar dat men nu de voorkeur geeft aan honden. Vooral de       hond, een leuk beest, zoiets als een Labradoodel. Die begint dan blij te blaffen als hij iets vindt en dan krijgt hij als beloning een koekje.
​​