Duras, wijn en cultuur

Het kasteel van Duras is als historisch monument geklasseerd en is gebouwd tussen de 12e en de 18e eeuw in het tijdperk van de Verlichting. In de middeleeuwen was dit een onneembare vesting en diende daarna als buitenverblijf van de hertogen van Duras.

Een dertigtal vertrekken nodigen u uit om de geschiedenis van deze plek en de luister van weleer te ontdekken. De Zaal van de Drie Maarschalken, de eetzaal met zijn terras, de geheime zaal, de keuken, de bakkerij en de kerkers zijn open voor bezoek, net zoals de waterput en  de zolderzaal.


image-65860-Duras kasteel.jpg?1456678919837

La Bastide d'Armagnac:

U moet absoluut even naar La-Bastide-d'Armagnac! Deze schitterende bastide (een Franse benaming voor een versterkte nederzetting) uit de 13de eeuw, is een ware reis door de tijd... Het Koninklijke plein (place Royale), midden in het middeleeuwse dorpscentrum is gewoon prachtig met zijn typische oude huizen met bogen, en de indrukwekkende versterkte klokkentoren. Een sfeervolle locatie waar het heerlijk vertoeven is...

Bij de begraafplaats, in de voormalige protestante tempel uit de 17de eeuw, is  een museum ondergebracht, gewijd aan bastides en er zijn wisselende exposities. 

Op 2 kilometer ten zuiden van het dorp staat het Onze- Lieve-Vrouwe- van- de- Fietsers- kapel ( Chapelle Notre-Dame-des-Cyclistes), die met zijn oude fietsen en vele kampioenstruien, die gedoneerd zijn door winnaars in de Tour de France, een waar heiligdom voor de fietssport is. Iedere tweede Pinksterdag wordt hier een mis opgedragen voor de fietsers.


image-65863-labastide-armagnac-glamping-Frankrijk.jpg?1456678683855
image-65864-labastide-armagnac-glamping-safaritent.jpg?1456678738947
La Romieu:

De collegiale van La Romieu, gesticht in de 14e eeuw door kardinaal Arnaud d'Aux, is een prachtig voorbeeld van zuidelijke gotische architectuur. Als pleisterplaats op de weg naar het Spaanse Santiago de Compostella, is het geheel van de Saint-Pierrecollegiale, met zijn kerk met enkelvoudige beuk, zijn twee imposante torens, zijn sacristie versierd met polychrome fresco's uit de 14e eeuw, zijn klooster met spitsvormige arcades en tuin... geklasseerd als Historisch Monument en als Unesco werelderfgoed. 

Ontdek rond het centrale plein van La Romieu de grappige gebeeldhouwde katten! Deze katten worden geëerd met deze beeldjes omdat ze volgens de 17e eeuwse legende van Angéline, de inwoners van de hongersnood redden door de ratten uit het dorp te verjagen...

image-65861-La-Romieu-glamping.jpg?1456678783732
Nerac:

De middeleeuwse en renaissance stad Nerac, hoofdstad van de Albret en gelegen langs de oevers van de Baïse, weet het oog te strelen met haar pittoreske charme. Het oude Nérac vormt dan ook een bijzonder harmonieus geheel dankzij de oude huizen, de kades en de gotische brug die het water van de Baïse overspant. Verder zijn ook de Rue Séderie met zijn mooie gevels met vakwerk, het Sullyhuis, een renaissance herenhuis en ook het elegante kasteelmuseum Hendrik IV het vermelden waard.

Het kasteel van Nérac, gebouwd van de 14e tot de 16e eeuw en voormalige thuis van de heren van Albret en daarna verblijfplaats van de koning in spé Hendrik IV en zijn echtgenote koningin Margot van 1577 tot 1582, heeft van de woning van de landsheren een renaissancevleugel bewaard, getooid met een schitterende galerij. Binnen ontdekt de bezoeker een museum gewijd aan de familie Albret en Hendrik IV evenals archeologische verzamelingen uit het Land van Albret.


image-65866-Nerac-glamping-Frankrijk.jpg?1456678832793
La Romieu Coursiana tuinen

De tuinen van Coursiana, genesteld in het hart van de Gascogne, aan de rand van het dorp La Romieu,  werden in 1974 aangelegd door de botanist Gilbert Cours-Darne en vormen een wonderlijk plantengeheel.

Dit domein van zes hectare, publiek toegankelijk van medio april tot eind oktober en geklasseerd als Opmerkelijke Tuin, valt te ontdekken middels vier prachtige tuinen: de gezinstuin, de Engelse tuin, de bomentuin met 700 zeldzame boom- en struiksoorten uit de vijf continenten en de tuin met aromatische, medicinale en geurplanten. Zij laten liefhebbers van tuinen en bloemen dromen! Een haven van rust en kleuren waar men al kuierend van geniet...


De waterlelietuin in Le Temple sur Lot is de oudste waterplantenkwekerij ter wereld. Gesticht in 1875 door de botanicus Joseph Bory Latour-Marliac. Er is een schitterende verzameling van meer dan 250 soorten waterlelies te bwonderen. Claude Monet bestelde hier zijn lelies. Verder is er een verzameling van lotussen, tropische en rustieke waterlelies, historische bekkens, exotische serre, kweekbassins, bamboekwekerij en een natuurlijke vijver met Japanse brug.